Kartičkování! ♥


 

Na tohle jsem se neskutečně těšila! ♥ Až si konečně sednu, proberu se kartičkama, vlnkama, a nahodím... kartičkama? 

Pěkně od začátku! :) minulý rok, autorka knihy Knitted Kalevala - Jenna Kostet - vydala kartičky na vyplétání. Byla jsem hrozně zvědavá a když jsem je ve Finsku viděla v jednom obchůdku, neodolala jsem! Přišlo mi to hodně zajímavý, ale nemyslela jsem si, že by to byl nějaký artikl do Severského vlnění. Nicméně, před Vánoci Jenna vydala další edici - botanickou !!! - a bylo jasno. 

A z kartiček se stal tak trochu hit!

V balení je 25 kartiček - jsou dva druhy - buď botanické (výplety tedy inspirované květinami a léčivkami z Finska) nebo takové tmavé s finskými příslovími a výplety více geometrické. No nebudu lhát, nutně potřebujete oboje, protože jsou úžasné na kombinování ♥

Čas a pletení, to je moje věčné téma, které mi pořád tak nějak uniká a pořád nemám na pletení tolik času, kolik bych ráda (a kolik bych doopravdy potřebovala). Ale před pár dny jsem odeslala poslední balíčky s kartičkami a to byl nejzazší impuls k nahození! 

Jednou jsem se totiž někde (myslím, že na instagramu) ptala, zda bych měla vytvořit takový "doprovodný" pattern k těmto kartičkám - a přišlo mi spousta souhlasných reakcí! U kartiček je totiž drobný návod, ale finsky, takže bohužel pro většinu českých pletařek nepoužitelný. 

Takže tady je! 

Počítá se s tím, že kartičky máte, takže návod bude rozdělený na tři části: lem, pata a špička. 

Mezi těmito úseky máte volnou ruku ve vlastním "kartičkovém designování" :-) A použití barev též nezmiňuji, vše záleží jen na Vás. Můžete plést se dvěma barvami, lem, patu i špičku plést v barvě motivu nebo v barvě pozadí, nebo můžete plést i více barvami (třeba 4 jako já - nebo klidně úplně každý motiv jinou barvou). 

Ještě před-upozorním na patu: pletu ji pomocí zkrácených řad, ale ne klasicky "double stitch - přetahovaná" oka, ale "shadow wrap" oka - a uprostřed pletení paty se musí celá ponožka přeplést dvěma řadami hladce. Takže pokud chcete plést přesně podle tohoto návodu, doporučuji zvážit dopředu, který motiv bude během tohoto pletení paty - respektive kterou barvou pletete patu, aby Vám tam nevznikly dvě řady, které se Vám tam nebudou barevně hodit. Já jsem si to naplánovala tak, že tyto dvě řady uprostřed paty budou přesně ladit do jednoho z vybraných motivů - a po dopletení paty budu v klidu pokračovat dál, aniž by tam "svítily" dvě řady :-) Uvidíte!

Každý motiv je na 12 ok, tedy násobky vychází naprosto ideálně na pletení z DK příze (48 ok), sport příze (60 ok) a fingering/4 ply příze (72 ok).

Návrhy přízí: 

DK příze: zaplstitelná příze z přádelny Idän Kehräämö, finská specialitka Pentti (na eshopu v natur neutrálních barvách i v krásných barvených), ale také spousta různých řad značky Novita  (všechny řady 7 Veljestä, Runo, Wool Rescue)

Sport příze: finská milovaná klasika Tukuwool Sock, a potom navzájem kombinovatelné řady Nalle a Kajastus z Novity

Fingering/4 ply příze: Novita Viola (skvělá! 50g klubíčka ideální na výplety!), Wool Me Once Fibers - merino sock ponožkovka, Aara yarn - Mieli - merino sock ponožkovka, Lanitium Ex Machina - BFL ponožkovka v nádherných barvách, Rva Silmusolmu - Villa Sukkis, překrásná vlnka (můj adept na další dvoubarevné ponožky! ♥), a také finská specialitka Wilhelmi - na eshopu v natur neutrálních barvách i v krásných barvených (a neobsahuje nylon, ale tencelová vlákna! prostě láska!!)

Když jsem nahazovala, hned jsem věděla, že bude mým ponožkám moc slušet ozdobný lem, a tak tu vypíšu obě varianty lemu - jednoduchou, i tu ozdobnou. 

Ponožky určitě nejsou pro začátečníky a myslím si, že nejsou příliš vhodné ani pro začátečníky s fair-isle, protože spousta motivů je náročnějších na vyplétání (aby ponožky dobře pružily). Nicméně v edici "kartičky s příslovími" se dá vybrat i pár jednoduchých vzorů, takže pokud jste kategorie "odvážní začátečníci", směle do toho!

________________

Vysvětlivky: 

ktbl - hladce za zadní nit

hl (hladce), obr (obrace), nah (nahodit)

SW (shadow wrap):

LS shw – shadow wrap na líci https://www.youtube.com/watch?v=u3xZZ5n9kPY&ab_channel=Cocoknits

- RS shw – shadow wrap na rubu https://www.youtube.com/watch?v=CKztlhCQhYw&ab_channel=Cocoknits

- spl2hl - splést 2 oka hladce

- ssk - 1. oko sejmout hladce, 2.oko sejmout hladce a splést je hladce za zadní nit (slip slip knit)

________________

Nahodit 48(60,72) ok pružným nahozením, spojit do kruhu. 

Jednoduchý lem:

Řada 1: (ktbl, 1 obr) opakovat do konce řady

Opakovat řadu 1 tolikrát, kolik chcete - ideálně aby byl lem 4-5 cm vysoký. 


Ozdobný lem: 

Řada 1: (3 hl, 1 obr, ktbl, 1 obr) opakovat do konce řady

Řada 2-3: stejně jako řada 1

Řada 4: ([ozdobné oko: třetí oko na levé jehlici přetáhnout přes dvě oka hladce, 1 hl, nah, 1 hl], 1 obr, ktbl, 1 obr) opakovat do konce řady

Opakovat řady 1-4 tolikrát, kolik chcete - ideálně aby byl lem 4-5 cm vysoký (moje ponožky mají 5 "čtyřřad" s ozdobným okem).


A následuje vyplétací zábava :-)


PATA!



Pata se neplete v kruhu (až na dvě přeplétací řady), ale plete se nad 24 (30, 36) oky na jehlici 2.


První část paty: 

Ř 1: hl na konec řady, SW, otočit

Ř 2: obr na konec řady, SW, otočit

Ř 3: hl k 1 oku před posledním SW, SW, otočit

Ř 4: obr k 1 oku před posledním SW, SW, otočit

Opakovat řady 3-4 dokud nebude 8 (10, 12) SW ok na každé straně a 8 (10, 12) ok uprostřed. Umístit značkovač. Hl do konce řady, plést SW oka jako jedno oko. Hl na jehlici 1. Hl ke značkovači (opět plést SW oka jako jedno oko), sejmout značkovač, hl do konce jehlice 2, hl na jehlici 1, hl ke značkovači, odstranit značkovač, plést druhou polovinu paty následovně:

Řada 1: 8 (10, 12) hl, SW, otočit

Řada 2: 8 (10, 12) obr, SW, otočit

Řada 3: hl k SW, uplést SW hl jako jedno oko, SW, otočit

Řada 4: obr k SW, uplést SW obr jako jedno oko, SW, otočit

Opakovat řady 3-4, dokud nebude na každém konci 1 SW oko. Hladce do konce řady, uplést SW oko hladce jako jedno oko. Pokračovat na jehlici 1 ve vzoru, na jehlici dva také pokračovat ve vzoru - a první oko  na jehlici 2, které je pořád jako SW, uplést opět hladce jako jedno oko.


Pokračovat ve vzoru, dokud nedosáhnete špičky malíčku (osvědčilo se mi, pro mojí velikost 39, že má vzor po patě cca 50 řad). Pokud se vzorem sknčíte dříve, jednoduše pleťte hladce až ke špičce malíčku. 


ŠPIČKA

Předpokládám, že pokud ponožky pletete, zkušenosti se špičkou máte a pravděpodobně máte i nějakou svou osvědčenou, nicméně zde je moje:

Řada 1: *1 hl, ssk, hl k posledním 3 okům na jehlici, spl2hl, 1 hl*, opakovat *-* i na druhé jehlici

Řada 2: hl všechna oka

Opakovat řady 1-2 dokud Vám nebudou chybět cca 3 řady do úplného ukončení. Poslední tři řady zopakovat řadu 1 - tedy tři řady po sobě budete jen ubírat - to vytvoří o něco kulatější špičku. 

Zapošít špičku pletacím stehem.

Voilá :-) 

Teď trocha zábavy se zapošíváním nekonečných cancourků! 

Doufám, že se Vám tento doprovodný návod líbil a snad i někoho osmělí a "nakopne" k pletení fair-isle ponožek! (A pokud podle návodu budete plést, nic, opravdu nic mi neudělá větší radost než když se někde na sockách - nebo klidně i do emailu pochlubíte! ♥)

Krásné dny plné pletení! :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky