Údržba ručních přízí

Tento článek se zabývá údržbou a péčí o ručně předené příze a výrobky z nich vytvořené.
Nejprve bych ráda trochu rozebrala pojem superwash. Toto slovo totiž lze často vidět v popisu jednotlivých přízí či vlny a je dobré vědět, co přesně od tohoto slova čekat. :-)
Superwash je chemická úprava vlákna proti plstnatění, zbavuje vlákno lanolinu a mělo by být tedy vhodné k praní v pračce na program „vlna“. Je zde ale mnoho různých proměnných, na kterých záleží – jakou pračku používáte, jaký prostředek, jaké teploty a nakonec též jak kvalitní je sama příze. Já sama jsem si vyzkoušela několik různých superwash česanců, které si kupuji především proto, aby se daly snadno nabarvit a nestal se z nich v hrnci zplstnatělý had – a pokaždé to bylo jiné – jednou se mi vlna skoro rozsypávala pod rukama, podruhé to sice nebyl úplně tuhý had, ale příst se z toho téměř nedalo. Takže jak naložit s přízí, která nese označení superwash? Osobně doporučuji zacházení stejné, jako s vlnou bez této úpravy (jen nemusí být tolik něžné :). Předejdete tím zničení příze/výrobku a Vašemu zklamání. Pokud však chcete prát v pračce, rozhodně to doporučuji zkusit nejprve s malým vzorkem. Pakliže bude vše v pořádku a vzorek nebude vytahaný, plstěný atd., můžete celou věc zkusit prát. Ovšem tato neplstivá úprava není trvalá, po několika praních může ztratit účinek.
Výrobky a příze bez této úpravy, vlákna s možností plstění (vlna, angora, lamí srst, …) i ostatní rostlinná vlákna si žádají jemné a opatrné zacházení v ruce. K praní je vhodný přípravek přímo k tomu určený – různé prostředky na praní vlny. Nejvhodnější jsou ty s obsahem lanolinu, ale v případě nutnosti lze použít i nějaký jemný šampon. Stačí jen malé množství přípravku. Důležité je zacházet s věcí opravdu opatrně – žádné tepelné šoky, žádné drhnutí, vodu na konci jen vymačkat – neždímat kroucením. Když je hotovo, nejlepší je výrobek (svetr, čepice, rukavice) sušit natažený ve vodorovné pozici – nevěšet, neb hrozí nepěkné vytáhnutí. Naopak pokud se pere příze (například po upředení) – je dobré přízi zavěsit, klidně i se závažím, pokud se kroutí (jednonitky zvlášť).
Pokud perete nějaký krajkový šál, nebo šál s nějakým vzorem, který je potřeba blokovat, rovnou ho mokrý vyblokujte a nechte uschnout. (Blokování = vypnutí výrobku pomocí špendlíků na vodorovnou podložku tak, aby byl celý vypnutý – jakmile se nechá schnout takto vypnutý, zůstane v pěkném tvaru).
Toť vše. Nic složitého a nudného :-)
Obecně se doporučuje výrobky z přírodních vláken, živočišných i rostlinných, neprat tak často – pokud ovšem nejsou vyloženě špinavé nebo nepříjemně nezavání.
Také je dobré mít na paměti, že pokud se jedná o ručně barvenou přízi/výrobek, je dosti možné, že bude pouštět barvu – proto je lepší tyto věci prát odděleně.
Příze (merino s hedvábím) v koupeli s přípravkem na vlnu.

Příze v koupeli – čisté vodě.

Schnutí – zavěšená příze

Komentáře

Oblíbené příspěvky