Worsted? Woolen? … co to je???

Dnes bych ráda objasnila dva důležité pojmy, které se u ručně předených přízí objevují :-)
Je mi jasné, že někomu se to zdá zbytečné – a možná si někdo pomyslí „Proč bych měla znát nějaké pojmy?“. Ale pokud Vás zajímají ruční příze, nejspíš se nespokojíte s popisem „měří a váží tolik a tolik, nazdar“. Když porozumíte co tyto dvě věci znamenají, bude pro Vás snadné si představit přízi na fotce, uvědomit si, zda se díky svým vlastnostem hodí na Váš projekt, zda je lehounká, hřejivá, lesklá a podobně…
Tak, kdo se chce dozvědět něco víc, jdeme na to!
:-)
Jde o pojmy „worsted“ a „woolen“ a zjednodušeně řečeno se jedná o různé vlastnosti přízí, kterých se dá docílit pomocí různých technik předení.
WORSTED = jedná se o přízi, která bude lesklejší, taková hutnější, pocitově těžší, při předení se do ní nedává moc vzduchu – není tudíž ani tolik hřejivá. Do gramáže se vejde méně metrů než při druhé technice – je tedy dobré si uvědomit, na co přízi budete chtít – může se stát, že pokud budete chtít z worsted příze svetr, brzy se bude vytahovat – protože na něj spotřebujete větší množství (více gramáže) než při druhé technice.
WOOLEN = tato příze bude lehounká, vzdušná, měkká a velmi hřejivá. Při předení se vlákna nestlačují k sobě jako u worsted techniky, nechává se mezi vlákny vzduch – to zaručí velkou hřejivost, a také větší metráž. Takže pro případný zimní svetr je rozhodně lepší volit woolen přízi :-)

Šátky z této příze budou lehounké a přesto hřejivé – pokud ovšem hledáte vhodnou přízi na nějaký např. šátek do letního období, určitě sáhněte po tenké worsted přízi.
Díky různým technikám se dá prakticky jakékoliv vlákno zpracovat tak, aby výsledná příze splňovala požadavky na worsted/woolen, ale vždy bude platit, že pevná vlákna jako hedvábí, bambus, dlouhá živočišná vlákna se hodí více pro worsted příze (i se pohodlněji předou), naopak kratší vlákna jako vlna z ovcí corriedale se hodí skvěle pro woolen příze.
A teď názorná ukázka!
Zde je ukázka worsted (vlevo) a woolen (vpravo) příze. Obě jsou mé ručně předené jednonitky.
Záměrně jsem vybrala příze o stejné gramáži a velmi podobné síle, a první rozdíl je poznat okamžitě – přestože přadýnka váží stejně, růžové je dvakrát větší než zelené.
Zelené má 101g/156m – růžové oproti tomu 100g/414m. Obojí je v přibližné tloušťce DK.
Růžové je nadýchané, měkké, hřejivé, ale není prakticky vůbec lesklé – zatímco zelené má lesk, je pevné a méně hřeje.
Samozřejmě lze upříst silnou woolen přízi – která nebude mít 400m, ale třeba jen 200m (a bude to třeba dvojnitka, trojnitka) – a naopak – lze upříst worsted přízi, která bude mít třeba 500m – ale to už záleží na tloušťce příze a na gramáži.
Zde ještě detailní pohled – jde vidět, jak je růžová příze „chlupatější“ a nadýchanější oproti worsted zelené.

Je dobré, pokud přadlenky uvádějí, o kterou přízi se přesně jedná, ale když jsem začínala se svým obchůdkem, tak jsem měla jen mlhavé tušení o těchto výrazech a neuváděla jsem je, ale postupem času se vyplatí rozšiřovat své obzory na poli toho, co Vás zajímá…
Doufám, že se článek líbil, a že někomu třeba ujasnil tyto pojmy! ❥

Komentáře

Oblíbené příspěvky