Summer Louhi Socks!


 

Summer Louhi socks jsou takovým „dodatkovým“ patternem k původním klasickým Louhi socks, a přesto nejsou úplně stejné :) Takže pokud máte rádi kotníkové ponožky, směle do nich – je to podle mého jeden z nejlepších druhů pleteností, které můžete v létě plést a nebudete při tom trpět pod tíhou vlny :)

Pokud tedy již vlastníte návod na ponožky Louhi, tyto kotníkové se pletou dle instrukcí níže s použitím originálního návodu. Pokud návod ještě nevlastníte, je k dostání na e-shopu Severského vlnění  (ale od 15.6. bude e-shop na pár týdnů uzavřen) nebo samozřejmě na Ravelry. A pokud byste mě rádi v mém designovacím tvoření či třeba i v podcastování podpořili (i přes to, že návod třeba už zakoupen máte) – budu moc ráda!  Můžete mě třeba pozvat na „virtuální kávu“ přes Kofi, kde jsem si pro tyto účely zřídila účet :)

 


Ty své jsem (velice „na knop“) pletla ze zbylé příze z původních Louhi socks, tedy z příze Aara yarn (řada Mieli, barva Kriikuna) a tento kotníkový pár váží 42 g – doporučuji samozřejmě spíše o trochu více, já jsem poměrně hazardér se zbytkováním (a hodně hodně utahuji).

Jinak se dle instrukcí v návodu může hodit téměř jakákoliv jiná ponožková příze – samozřejmě nemusí být ze Severského vlnění – ale pokud doma nějaké nadpoloviční přebytky máte, určitě budou skvělé z Novity Venla, Vuonue Wilhelmi nebo Lanitium Ex Machina! Jen pozor na příliš strakaté příze, krajka by nemusela vyniknout 😉 (případně – dle instrukcí – pokud chcete plést větší velikost, v návodu se dočtete, co a jak!)

 

A jdeme na to!

Začíná se přesně jako v návodu na Louhi socks. Provizorním nahozením se nahodí „vy víte kolik ok“ a uplete se pikotkový lem (celá sekce „PIKOTKOVÝ LEM“).

Po pikotkovém lemu se uplete jedna řada hladce.

Přeskočí se LÝTKOVÁ ČÁST, a rovnou se jde na část ZADNÍ ČÁST PATY a poté hned na PATU.

V části KLÍNEK se plete následovně: na jehlici 2 vše podle popisu (takže se klasicky naberou oka podél paty a postupně se ujímá – vše viz popis) a na jehlici 1 se bude plést podle krajkového rozkresu (poslední stránka v návodu). Takže jakmile se naberou oka podél paty a v mezeře mezi jehlicemi, začíná se na jehlici 1 plést první řada dle rozkresu – ten se na jehlici 1 zopakuje dvakrát za sebou (na jehlici 1 je 30 ok, rozkres má 15 ok). Plete se stále dle rozkresu a během toho se ujímá klínek.

Jakmile se dosáhne opět 30 ok i na jehlici 2, pokračuje se na jehlici 1 stále krajkou/rozkresem a na jehlici 2 v lícovém žerzeji, dokud nebude ponožka o 4,5cm kratší než celková požadovaná délka ponožky. Je jedno, v jaké řadě rozkresu se skončí, ale možná o kousek lépe bude vypadat, pokud se skončí řadou 3 nebo 9.

Následuje část UJÍMÁNÍ ŠPIČKY – a je hotovo! :)



 

Doufám, že se Vám tento „polonávod“ bude líbit a budu mít opravdu radost, pokud své případné Summer Louhi Socks nasdílíte na Instagram (s označením Severského vlnění!) nebo do skupiny na FB!

A hlavně si užijte báječné léto a budu se moc těšit na další shledání při Severském podcastu!

Komentáře

Oblíbené příspěvky