Zimní severský svetrový KAL ♥

Po dlouhé době si myslím, že je tu čas na nějaký severský KAL (knit along = společné pletení)! Už o tom chvilku přemýšlím, ale protože severská pletací komunita tu není (ještě :-)) příliš velká, rozhodla jsem se to pojmout velice volně, aby se mohlo zúčastnit co nejvíce nadšených pletařek (a pletařů!) ♥


Takže - to hlavní pro KAL! 

1) severská příze

2) silný svetr (nebo kardigan; obojí s dlouhým rukávem)

3) trvání od teď do konce února (2024)

4) (hotové projekty buď poslat fotku na mail, ale ideálně postnout na Instagram s hashtagem SEVERSKYSVETROVYKAL, nejlépe ještě označit na insta @ severskevlneni - nebo sdílet do FB Skupiny Severské vlnění!)


Severská příze je myslím naprosto logická volba, jinak by KAL neměl moc smysl. A silný svetr (nebo kardigan samozřejmě) je takový, který se bude plést alespoň z DK příze (nebo - ideálně - i silnější!). Design svetru je čistě na Vás :-)

Konec kalu bych viděla na spíše na konec února - aby měl každý dostatek času i během vánočního běsnění :-)

Sdílet hotový projekt samozřejmě není podmínkou pro KAL - ale je podmínkou pro losování o nějaký dáreček! ♥


Napřed sepíšu seznam přízí, které můžete použít:

• recyklovaná příze Manta - dokonalá volba, alespoň podle mě! Jedna z nejčerstvějších novinek na eshopu, první silná příze - nese označení Aran/Worsted, je v úžasných barvách (na eshopu je k mání i v neutrálních barvách tu) , a složení je čistá finská vlna namíchaná s recyklovanou. Ty NOPKY! 

• DK příze: 

- pár posledních barviček - ale i v množství na svetr - najdete ještě u Aurinkokehrä DK 

- pěknou barevnici má o nová Tukuwool DK - a pokud nějakou barvu postrádáte, zkuste se podívat i na Fingering - dvojitě ;)

- značka Vuonue má kromě Manty zastoupení i v DK přízích - barvená i nebarvená Pentti je se zajímavým složením (nejen na ponožky!) - obsahuje vedle finské vlny i dřevité vlákno tencel - zcela rozložitelná a přírodní příze ♥ 

- a pokud vůbec neholdujete finské rustikální vlně, je tu jedna výjimka - příze Toivo je DK příze, ale složením 70% bavlna a 30% tencel, moc zajímavá záležitost! (příliš vás nezahřeje, ale je to prostě ta jedna výjimka - a úplet s dlouhým rukávem z této příze bude perfektní!) 

- a předposlední, velká škála na výběr - značka Novita  má několik řad "7 bratrů" a všechny tyto příze jsou v DK síle. Ale to není všechno - i jejich mohérovo-vlněná vlnka Hehku se řadí do kategorie silných přízí :-)

- a poslední možnost: smícháním mohéru od Aara yarn nebo od Novity a JAKÉKOLIV fingering příze ze Severského vlnění dostanete simsalabim také DK přízi! 

... takže, myslím si, že se dá vybrat úplně skvěle ♥ 


A řekla jsem si, že udělám alespoň malý výběr, od každého něco - od severských designérek. Návodů na silné příze je strašně moc - a i od finských designérek - takže úplně nejideálnější je, pokud nemáte žádnou představu, proslídit řádně Ravelry :-)

• Sari Nordlund má množství úžasně ženských, krajkových i texturových svetrů a kardiganů! 

Kuutar wrap - jeden z nejnovějších návodů od Sari.. můj žhavý favorit! ♥

Seleste je fakt ultra krásný svetr! 

Kuutar je úplná klasika a vévodící design pro celou Kuutarovou kolekci :-)



• Anna Johanna - stejně jako u Sari, těžko se dá vybrat! Co je u Anny Johanny super ale je, že má také velké množství silných svetrů s výpletem - konkrétně z knihy Strands of Joy (a všechny patterny už má jednotlivě ke koupi na Ravelry!) - takže doporučuju proštrachat :-)

A další super věc, mezi návody od Anny Johanny se dá najít i něco pro muže - třeba rolák Havu je fakt topka! Přestože má nádherný detail texturových stromů u lemu, vůbec to nevypadá "ozdobně" a svetr je podle mě fakt chlapský!




Ani sem nemůžu nasdílet všechny krásy z její knihy! 


• A teď něco "jednoduchého"! Pokud hledáte nějaký pohodový a rychlejší projekt ze silné příze.. nemůžu doporučit nic lepšího než designy od Jonny Hietaly! 





• návrhářka Meiju má také obrovské portfolio návodů na silné příze! A z její poslední knihy Contrasts je můj favorit tady tenhle nádherný kardigan Alku ♥


• a návrhářka Leeni Hoi - má úžasně nadčasové kousky! Úchvatný kabátkový cardigan Syli i spojení mohéru a fingering příze ve stetru Shimo, to jsou moje hodně dlouho oblíbené designy ♥



• a jedna "nefinská" designérka - Camilla Vad - a její kolekce Magnolií, to je taky úplná srdcovka ♥



Komentáře

Oblíbené příspěvky